Elszámoló egységek napi árfolyama

 Az elszámoló egységek érvényes árfolyamait visszamenőleg meghatározható. Egy adott napra vonatkozó árfolyamokat a törvényi előírás értelmében négy munkanappal később jelenítjük meg honlapunkon.

Elszámoló egység alapú nyilvántartási rendszer

A rendszer lényege, hogy az egyéni számla követeléseinek nyilvántartása az eddig megszokott forint alap helyett ún. elszámoló egységekben történik. A portfóliók elszámoló egységei napi forint árfolyammal rendelkeznek, amely a befektetés hozamát is napi szinten magában foglalja. Így a rendszer az eddigi negyedéves hozamjóváíráshoz képest lehetővé teszi a befektetési teljesítmények napi követhetőségét.

A legfontosabb tudnivalók a rendszerről
  • Az egyéni számla követelés nyilvántartása elszámoló egységekben történik.
  • A rendszer segítségével napi szinten figyelemmel kísérhető pénztári megtakarítás értéke, és ellenőrizhető a választott portfólió teljesítménye.
  • Az egyéni számlák forintban kifejezett egyenlege az egyéni számlákon nyilvántartott elszámoló egységek adott napi árfolyamának és darabszámának szorzataként számítható ki.
  • A rendszer indulásakor – 2009. január 1-jén – a számlaegyenleg egységnek való megfeleltetése 1Ft = 1 egység alapon történt.
  • Minden választható portfólióhoz külön árfolyam tartozik, amelyek értékét a bevezetéstől kezdve minden banki napra vonatkozóan honlapunkon közzétesszük.
  • Az elszámoló egységek érvényes árfolyamait csak visszamenőleg lehet meghatározni, ezért az adott napra vonatkozó árfolyamokat a törvényi előírás értelmében 4 munkanappal később jelenítjük meg honlapunkon.
  • Az elszámoló egységek árfolyamának megállapítása naponta a pénztár letétkezelője által történik.
  • Az elszámoló egység napi árfolyama a pénztári vagyon – választható portfóliós rendszer esetén a portfóliónkénti vagyon -– napi piaci értékének (nettó eszközértékének) és a (portfóliónkénti) vagyon mögött álló összes egyéni számlakövetelés adott napi elszámoló egység darabszámának hányadosaként számítható ki.
  • A pénztárak a törvényi előírások értelmében napi árfolyamaikat a Magyar Nemzeti Bank honlapján is közzéteszik, ahol azok ilyen módon összehasonlíthatóvá válnak.

Árfolyamok Lekérés


Nincs rekord a megadott időszakban.