Fontosabb kérdések és válaszok

Tagdíj

A tagdíj a nyugdíjcélú megtakarításod, melyből a pénztár mindössze 2,5%-ot vonhat el. Ez a 2400 Ft-os éves tagdíj esetén 60 Ft elvonás jelent. A fennmaradó összeg a nyugdíjszámládon jóváírásra kerül.

Törvényi előírás alapján immár évek óta 70%-os tagdíjbefizetési arány eléréséhez kötött a pénztár fennmaradása.

Fizesd be bankkártyával>>

Mit jelent a 70%-os tagdíjfizetés?
Miért ekkora összegű a tagdíj? 
Mi történik a befizetett tagdíjakkal?
Mikor és miért kell egy évre előre befizetni a tagdíjat?

Miért kell támogatást is fizetni?

A jogszabály indokolatlanul alacsony mértéket szabott meg a tagdíjakból történő működési elvonásra, amelyből a pénztár nem tartható fent. Így a pénztár a számlavezetési költségek fedezésére működési támogatás befizetését kéri tagjaiból.

A kért támogatás összege: 10 600 Ft/év
Befizetési határidő: március 31.

Fizesd be bankkártyával>>

Mire használják fel a támogatást?
A működési támogatás teljes mértékben a pénztár működésére kerül felhasználásra, mint pl. az informatikai és adminisztrációs költségekre, a felügyeleti díjra, a kötelező alkalmazottak és munkavállalók bér jellegű kiadásaira, a számlavezetési költségek finanszírozására, egyéni számlaértesítő postai megküldésére, elektronikus kommunikációs csatornák, webfelület, személyes ügyfélportál, vagy az ügyfélszolgálat üzemeltetésére.

A támogatás a megtakarításaid nem gyarapítja, de elengedhetetlen ahhoz, hogy a pénztár működőképes legyen, hiszen az éves tagdíjból mindössze 60 Ft vonható el működési kiadásokra, ami egy postai levél feladására sem lenne elegendő.
kép
Mi történik ha nem fizetek támogatást?
Ha tagok nem járulnak hozzá számlájuk vezetési költségeihez, a pénztár feléli tartalékait, és végelszámolással megszűnhet.
kép

Visszaléphetek a TB-be?

A 2015. január 1-től érvényes szabályozás szerint bármikor dönthetsz úgy, hogy magánnyugdíjpénztári tagságod megszünteted, és a TB nyugdíjrendszert választod.
Ebben az esetben az egyéni számlaegyenleged hozamgarantált tőke összege feletti összegét, a pénztártagság ideje alatt önkéntes alapon befizetett tagdíjat és a tagdíj-kiegészítést felveheted és 100%-os TB nyugellátásban részesülsz.
Miért érdemes tagnak maradni a magánnyugdíjpénztárban?
Milyen szabályok vonatkoznak a magánnyugdíjpénztári tagokra nyugdíjba vonuláskor?