TB visszalépés

Visszalépés vagy maradás


A 2015. január 1-től érvényes szabályozás szerint bármikor dönthet úgy, hogy tagságát megszünteti, és visszalép az állami TB nyugdíjrendszerbe a 100%-os nyugellátás megállapítása érdekében. A visszalépés esetén jogosult a reálhozam (megtermelt hozam inflációt meghaladó része), a tagdíj-kiegészítés és az önkéntes alapon befizetett tagdíj felvételére.


Mikor érdemes megfontolni a visszalépést?  • Ha alacsony számlaegyenleggel rendelkezik, melyet nem áll módjában önkéntes tagdíjbefizetéssel növelni.


  • Ha nem kívánja a kötelező tagdíjbefizetést teljesíteni. 


Teendők visszalépés esetén

A TB nyugdíjrendszerbe való visszalépési szándékát a pénztárnak kell bejelentenie a "TB visszalépés" elnevezésű nyomtatványon. A kitöltött, aláírt és szkennelt nyomtatványt megküldheti emailben vagy postán. 

Visszalépésére vonatkozó bejelentését a + 36 1 999 9696-os ügyfélszolgálati telefonszámunkon is kezdeményezheti.


• biztosítotti jogviszonyának 2010. szeptember 30-ig terjedő időszakára a TB-től nyugellátásának 75%-ára lesz jogosult, az ezt követő időszakot illetően pedig 100%-ra,
• a nyugdíjkorhatár betöltésekor megvizsgálhatja, hogy igénybe veszi-e a magánnyugdíjpénztári járadékot, vagy visszalép a TB nyugdíjrendszerbe és felveszi az Önnek járó tagi kifizetéseket (reálhozam, önkéntes alapon befizetett tagdíj, tagdíj-kiegészítés).

Ha marad, a kötelező tagdíjat rendszeresen fizetnie kell és a magánnyugdíjpénztári megtakarításához a nyugdíjkorhatár betöltését követően járadék formájában juthat hozzá. 

bankkártyás befizetés ügyintézés