TB visszalépés

Maradni, vagy visszalépni?


A 2015. január 1-től érvényes szabályozás szerint bármikor dönthetsz úgy, hogy tagságod megszünteted, és visszalépsz az állami TB nyugdíjrendszerbe a 100%-os nyugellátás megállapítása érdekében. Visszalépés esetén jogosult vagy a reálhozam (a nyugdíjszámládon megtermelt hozam inflációt meghaladó része), a tagdíj-kiegészítés és az önkéntes alapon befizetett tagdíj felvételére.


Maradni? akkor érdemes, ha érdemi a számlaegyenleged és teljesíted a tagsággal járó kötelezettségeket


Ha tag maradsz, a kötelező tagdíjat rendszeresen fizetned kell és a magánnyugdíjpénztári megtakarításodhoz a nyugdíjkorhatár betöltését követően járadék formájában juthatsz hozzá.


Ebben az esetben a biztosítotti jogviszonyod 2010. szeptember 30-ig terjedő időszakára a TB-től nyugellátás 75%-ára leszel jogosult, az ezt követő időszakot illetően pedig 100%-ra.

Megéri maradni, hiszen akár a nyugdíjkorhatár betöltésekor is eldöntheted, hogy igénybe veszed-e a magánnyugdíjpénztári járadékot, vagy visszalépsz a TB nyugdíjrendszerbe és felveszed a tagi kifizetéseket (reálhozam, önkéntes alapon befizetett tagdíj, tagdíj-kiegészítés).

Visszalépni? akkor érdemes ha alacsony a nyugdíjszámla egyenleged, vagy épp nem fizeted a tagdíjat és a támogatást


Ha nyugdíjszámládon kevés megtakarítással rendelkezel, ami járadékra váltva vélhetően nem eredményezne érdemi nyugdíj kiegészítést, érdemes a visszalépés mellett döntened.
Szintén javasolt visszalépni, ha a tagdíjbefizetéseket és a támogatást nem kívánod teljesíteni.

Így 100%-os TB nyugellátásban részesülsz majd, plusz felveheted a számlakövetelésed reálhozamát, az önkéntes alapon befizetett tagdíjat és a tagdíj-kiegészítés összegét.
A fennmaradó összeget a Nyugdíjbiztosítási Alapba utaljuk át.

Teendők visszalépés esetén

A TB nyugdíjrendszerbe való visszalépési szándékod a pénztárnak kell bejelenteni a "Visszalépés a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe" elnevezésű nyomtatványon.

Fontos tudnod, hogy a biztosítotti jogviszonyod 2010. szeptember 30-ig terjedő időszakára a TB-től a nyugellátás 75%-ára leszel jogosult, az ezt követő időszakot illetően pedig 100%-ra.