Kedves érdeklődő! Amennyiben segíthetünk, kérjük hívja ügyfélszolgálatunkat a 06 1 999 96 96-os telefonszámon!Elérhetőség bezárása

Befektetési portfóliók

Válassz hozzád illő befektetési portfóliót!

Kínálatunkból az élethelyzetedhez, a nyugdíjba vonulásig hátralévő időhöz, a hozamelvárásaidhoz és a kockázatvállalási hajlandóságodhoz illeszkedő portfóliót választhatsz, hiszen:

 • eltérő befektetésekre van szükség 30 évesen, mint 60 évesen,
 • életpályád jelenlegi szakaszának és kockázatvállalási hajlandóságodnak megfelelően választhatsz akár magasabb kockázatú, ezzel várhatóan magasabb hozamú portfóliót vagy dönthetsz a kevésbé kockázatos befektetési forma mellett is
kinek ajánljuk
a portfólió célja

eszköz-

összetétel

Piano - klasszikus


alacsony kockázati besorolású

portfólió

A portfólió azok számára jelent ideális befektetési lehetőséget, akiknek 5 évnél rövidebb megtakarítási időszak áll rendelkezésükre, és mérsékelt kockázatú befektetések mellett kívánnak inflációt meghaladó hozamot elérni. 
A portfólió elsődleges célja a felhalmozott vagyon értékének megőrzése, valamint megfelelő likviditás biztosítása.

A Klasszikus portfólió esetében olyan rövid távú, elsősorban pénzpiaci portfóliót alakított ki a pénztár, amely magyar állampapírokból, kötvényekből, jelzáloglevelekből, illetve bankbetétekből áll. A portfólióban a részvények, részvénybefektetésen alapuló befektetési instrumentumok aránya a befektetett eszközök 8 %-át nem haladhatja meg.

Ritmo - kiegyensúlyozott


közepes kockázati besorolású portfólió

A portfóliót azon pénztártagjainknak ajánljuk, akik hajlandóak mérsékelt kockázatot vállalni a kiegyensúlyozott növekedés érdekében. 
A portfólió célja mérsékelt kockázatvállalás mellett, vegyes eszköz-összetételű befektetési portfólióval, középtávon, a kötvénybefektetéseket meghaladó hozam elérése.
A Kiegyensúlyozott portfólió befektetései nagyrészt hazai állampapírokból, kötvényekből, jelzáloglevelekből, valamint pénzpiaci eszközökből állnak. A portfólióban az ingatlanbefektetések (ingatlanok és ingatlanalapok) aránya a befektetett eszközök 10%-át nem haladhatják meg. Olyan befektetési eszközök alkalmazása a cél, amelyek hozamelőnye várhatóan a befektetést követő 10 éven belül jelentkezik. 

Tempo - növekedési


magas kockázati besorolású portfólió

Azok számára ajánljuk ezt a portfóliót, akik elfogadják a magasabb kockázatot a magasabb hozam reményében, illetve akik nem járatosak a befektetésekben, ezért megtakarításuk kezelését – az elmúlt években már bizonyított – befektetési szakemberekre bízzák.
A nyugdíjkorhatárt megelőző 5 évben a Tempo - növekedési portfólió nem választható.                    
A Növekedési portfólió esetében olyan hosszú távú, dinamikus befektetési portfóliót kell kialakítani, amely magasabb hozamkockázati profilú eszközök bevonásával, a pénztár által vállalható kockázat mellett a lehető legmagasabb hozamot biztosítja.
A portfólióban az ingatlanbefektetések (ingatlanok és ingatlanalapok) aránya a befektetett eszközök 20 %-át nem haladhatja meg. A portfólió az Alternatív befektetések célsúlyának legalább 50%-át ingatlanba befektető befektetési alapok jegyeiben helyezi el.

Hogyan válthatsz a portfóliók között?

Portfólióválasztásra a belépőknek a belépéskor, pénztártagjainknak pedig az előző portfólióváltásuktól számított legalább 6 hónap elteltével van lehetőségük. A portfólióváltás költsége az egyéni számlakövetelés 1 ezreléke, maximum 2 000 Ft.

A választható portfóliós rendszer működésére vonatkozó részletes szabályokat a pénztár Választható Portfólió Szabályzata és a Befektetési Politika tartalmazza. 

Így válassz portfóliót!
 • Mérlegeld, hogy mekkora pénzügyi kockázatot vagy hajlandó vállalni!
 • Vedd számításba, hogy várhatóan mikor fogsz nyugdíjba menni!
 • Ne hozz rövid távú eredmények, tapasztalatok alapján rövid időre szóló döntéseket egy olyan hosszú távú megtakarítás esetében, mint amilyen nyugdíjpénztári tőke!

Ha inkább kockázatkerülő vagy, és ezért hajlandó vagy lemondani a hosszú távon magasabb, de esetleg időnként jelentősen ingadozó hozamról, és a kiegyensúlyozottabb teljesítményt részesíted előnyben, válassz alacsony kockázatú portfóliót!

Ha nem aggódsz a rövid távú piaci ingadozások miatt, valamint hosszú távon tervezel és ítéled meg a portfólió teljesítményét, akkor válaszd a magasabb kockázattal járó, de hosszabb távon magasabb hozamot ígérő portfóliónkat!

kép
Az előírás szerint besorolunk ha nem választasz portfóliót!

Ha nem élsz a portfóliók közötti választási lehetőséggel megtakarításod a magánnyugdíjpénztári törvénynek megfelelően az alábbiak szerint automatikusan soroljuk be aszerint, hogy mennyi a nyugdíjkorhatárig hátralévő időd.

 • ha kevesebb mint 5 év -> a klasszikus portfólióba
 • ha 5-15 év között van -> a kiegyensúlyozott portfólióba
 • ha 15 évnél több -> a növekedési portfólióba 
kép

Befektetések fenntarthatósága

A pénzügyi szolgáltatási ágazatban a fenntarthatósággal kapcsolatos közzétételekről szóló Európai Parlament és Tanács 2019/2088 rendelete alapján a Pénztár nyilatkozik, hogy a befektetési döntéseknek a fenntarthatósági tényezőkre gyakorolt káros hatásait olyan módon és azon időponttól veszi figyelembe, ahogy és amikor a Pénztár vagyonának kezelésével megbízott és a rendelettel érintett szolgáltató az erre vonatkozó nyilatkozatát közzéteszi.

Az SFDR célja:

 • a pénzügyi piaci szereplők és a pénzügyi tanácsadók által a fenntarthatósági kockázatoknak a folyamataikba való integrálása;
 • e folyamataik során a fenntarthatóság szempontjából káros hatások figyelembevétele,
 • valamint a pénzügyi termékek fenntarthatósági jellemzőivel kapcsolatban az átláthatóság növelése.

APELSO CAPITAL Befektetési Alapkezelő Zrt. (korábbi nevén: Dialóg Befektetési Alapkezelő Zrt.)
Gránit Alapkezelő Zrt. (korábbi nevén: Diófa Alapkezelő Zrt.)